2. 12. 2015

The Beast of Gévaudan


The Beast of Gévaudan (La Bête du Gévaudan) je historické jméno, které je spojené s mužem, který jí vlka, psa, nebo hybrida psa a vlka (vlkodlak), který terorizoval provincii Gévaudan, v horách Margeride mezi lety 1764 a 1767.

Říkalo se, že útoky vedla buď jedna, nebo více bestií, které měly ohromné zuby a stejně tak ohromný ocas, jak se vyjádřili očití svědci. V dalších popisech se popis bestie poněkud liší, ale většinou se shodli svědci na tom, že to vypadalo jak vlk, který byl velký jak tele. Mělo to velkou psí hlavu s malými, rovnými uši, široký hrudník a velká ústa, ve kterých byly velmi velké zuby. Srst bestie měla být do červené barvy, ale na zádech měla černé pruhy.

Oběti byli nejčastěji zabiti proříznutím hrdla. Francouzská vláda použila nespočet sil a peněz, aby se ta zvířata lovila. Zapojili se i šlechtici, armáda, civilisté.

Počet obětí je různý, dle různých zdrojů. V roce 1987 jedna ze studií odhadla mezi 210 útoky; z toho 113 smrtí a 49 zranění; 98 obětí, které byly zabity, byly i zčásti sežrány. Nicméně, jiné zdroje říkají, že bylo zabito 60 až 100 dospělých s dětmi, a zraněno jich bylo 30.

Zabití bestie, které se přičítají útoky, je připsáno místnímu lovci Jeanovi Chastelovi, který ji zastřelil během lovu, který byl organizován místním šlechticem, Marquisem d'Apcherem, 19. června 1767. Spisovatelé později začali pracovat s nápadem, že Chastel zastřelil bestii s posvěcenou, stříbrnou kulkou, kterou si sám vyrobil. Když rozřízli bestii břicho, prokázalo se, že v žaludku jsou lidské ostatky.

Žádné komentáře:

Okomentovat